PIILOLINSSIT OPAS
Piilolinssien tieto-opas piilolinssien käyttäjille ja netistä ostajille

 

Piilolinssien käyttö ja hoito - silmiesi parhaaksi


Voit tutustua kaikkiin alla oleviin ohjeisiin tai hyppää suoraan sinua kiinnostavaan piilolinssien hoito aiheeseen: piilolinssien käsittelypiilolinssien asetus silmiin, piilolinssit ja meikkaus, piilolinssien poisto silmistä, piilolinssit ja uiminen, piilolinssit ja raskaus, piilolinssien hankinta yksittäiseen tapahtumaan.

Noudata suosituskäyttöohjeita ja -aikoja

Älä koskaan ylitä pakkauksen tuoteselosteessa annettuja tai silmälääkärisi/optikkosi ohjeistamia käyttöaikoja. Liian pitkään käytetyt piilolinssit keräävät ylimääräisiä bakteereja ja proteiineja, jotka aiheuttavat silmien ärsytystä, punasilmäisyyttä ja kutinaa.

Jos olet onnekas, selviät ko. oireista käyttämällä silmälaseja kunnes silmäsi rauhoittuvat, mutta pahimmassa tapauksessa sarveiskalvo tulehtuu, siihen muodostuu arpikudosta ja näkö heikkenee tai sokeudut.

Älä koskaan käytä vesijohtovettä linssien huuhteluun tai säilytykseen, sillä se ei desinfioi linssejä. Bakteerien esiintyminen linsseissä lisää silmätulehduksen riskiä. Jos linssit ovat liian kauan säilöntäaineettomassa linssinesteessä, niihin voi tulla homesientä, joka tuhoaa piilolinssiä ja voi aiheuttaa vakavan tulehduksen, joka johtaa lähes aina heikompaan näköön ja jopa sokeuteen.


Piilolinssien käsittely

Puhdista ja kuivaa kädet aina huolellisesti ennen piilolinsseihin tai silmiin koskemista. Jos käytät syystä tai toisesta käsidesiä tms. desinfiointigeeliä, ota huomioon että se on liian vahva aine suoraan kosketukseen silmiesi ja piilolinssien kanssa.

Eli desinfioituasi kätesi, pese ne vielä mahdollisimman neutraalilla saippualla, huuhtele huolellisesti ja kuivaa nukkaamattomaan paperiin tai pyyhkeeseen.

Varmista myös käsittelyalueen puhtaus. Voit levittää puhtaan paperin käsittelytasolle, jolloin ei haittaa jos linssi putoaa sormistasi. Käsittele linssejä sormenpäilläsi, sillä kynnet voivat vahingoittaa niitä ja aiheuttaa ongelmia käytettäessä.


Piilolinssien asetus silmiin

Kokemuksen myötä jokainen löytää itselleen toimivan tavan asettaa piilolinssit silmään.
Aloittelija voidaan opastaa alkuun esimerkiksi seuraavasti:

 1. Pese kädet huolellisesti saippualla ja lämpimällä vedellä, huuhtele hyvin sekä kuivaa kädet nukkaamattomalla pyyhkeellä.
 2. Mikäli kyseessä on muu kuin kertakäyttölinssi, kaada pois piilolinssikotelossa oleva neste ja huuhtele vielä linssi raikkaalla linssinesteellä.
 3. Aseta linssi dominoivan käden (oikeakätisillä tämä on oikea, vasenkätisillä vasen) etusormeen kuppimaisesti ylöspäin. Tarkista että se on ehjä ja oikeinpäin.
 4. Kohota yläluomea kohti kulmaluuta niin ettei luomi liiku.
 5. Pidä alaluomi avoinna dominoivan käden keskisormella tai nimettömällä.
 6. Katso kohti piilolinssiä ja pidä silmä mahdollisimman auki.
 7. Aseta linssi suoraan silmän värillisen osan päälle. Voit myös katsoa hiukan yläviistoon, jolloin linssi asettuu osittain värilliselle, ositain valkoiselle alueelle.
 8. Käännä katse ylä- tai alaviistoon ja irrota ote luomesta. Räpäytä silmiä varovasti.
 9. Huuhtele piilolinssikotelo piilolinssinesteellä ja laita kuivumaan.


Piilolinssit ja meikkaus

Laita piilolinssit silmiin ennen kuin alat meikata ja ota ne pois ennen kuin alat puhdistaa meikkiä.

Suosi herkille silmille ja piilolinssinkäyttäjille suositeltuja kosmetiikkasarjoja. Vedenkestävä meikki voi tarttua kiinni linssiin, joten vesiliukoinen sopii paremmin piilolinssien kanssa käytettäväksi.

Ripsiä pidentäviä kuituja sisältäviä ripsivärejä kannattaa välttää, samoin kimalleluomivärejä, sillä molemmista voi irrota hiukkasia. Päätyessään linssien alle ne saattavat aiheuttaa hankaumia ja pahimmillaan silmätulehduksen. Rajaukset kannattaa myös tehdä hiukan ulommas luomen sisäreunasta. Silmämeikin poistoaineen on hyvä olla samoin vesiliukoinen ja öljytön.

Uusi silmämeikit säännöllisin väliajoin, sillä niihin on kertynyt sitä enemmän bakteereja mitä kauemmin ne ovat olleet käytössä.


Piilolinssien poisto silmistä

Muista aina poistaa piilolinssit illalla ennen nukkumaanmenoa – elleivät kyseessä ole jatkuvakäyttöiset linssit! Varo ettet raapaise linssiä kynnelläsi.

 1. Puhdista ja kuivaa kädet huolellisesti.
 2. Poista ensimmäinen piilolinssi vetämällä dominoivan käden keskisormella toista alaluomea ylöspäin ja katsomalla ylös samalla kun puristat kevyesti linssin pinsettiotteella etusormen ja peukalon väliin, jolloin se irtoaa helposti nostamalla.
 3. Jos kyse on kertakäyttölinsseistä, heität linssit heti ensimmäisen käyttökerran jälkeen pois. Jos taas kyse on kuukausi- tai yötäpäivää-linsseistä asetat ensimmäiseksi poistamasi linssin saman tien puhtaalle, kuivalle kämmenellesi, kaadat päälle runsaasti puhdasta piilolinssinestettä ja hankaat sitä hellästi yhteensä n. 30 sekuntia molemmin puolin, jotta lika ja proteiinit irtoavat.
 4. Huuhtele tämän jälkeen linssi vielä steriilillä linssinesteellä ja laita se piilolinssikoteloon omalle puolelleen.
 5. Täytä kotelo linssinesteellä, sulje ja tee sama puhdistusrutiini toiselle linssille. Älä sekoita oikean ja vasemman silmän linssejä toisiinsa jotta bakteerit eivät siirry silmästä toiseen.


Piilolinssit ja uiminen

Kun uit tai sukellat piilolinssien kanssa, käytä aina uimalaseja. Näin uimavedessä vaanivat bakteerit eivät pääse muhimaan linsseillesi ja aiheuttamaan pahoja silmätulehduksia.

Piilolinssien huokoinen materiaali imee vedestä epäpuhtauksia ja siksi veden kanssa kosketuksiin joutuvat linssit tulisikin heittää pois etteivät bakteerit kulkeudu piilolinssikoteloon.

Parhaiten uimiseen soveltuvat kertakäyttölinssit, joiden poisheitto ei sureta. Jos uit ja sukellat ilman uimalaseja, vesi saattaa myös huuhtaista linssit pois silmistäsi. Etenkin ulkomailla uimavesien puhtaus on aivan toista luokkaa kuin Suomessa, joten lomamatkoilla on syytä varovaisuuteen.


Piilolinssit ja raskaus

Raskaus voi muuttaa sarveiskalvon paksuutta ja kaarevuutta. Muutoksia voi tulla myös kyynelnesteen eritykseen, silmän sidekalvoihin sekä silmäluomiin. Muutokset tulevat pikkuhiljaa ja vahvistuvat loppuraskautta kohti.

Jopa näkö voi muuttua raskauden aikana. Muutokset ovat kuitenkin yleensä väliaikaisia, joten niiden vuoksi ei kannata hankkia uusia piilolinssejä ja silmälaseja vaan katsoa, miten tilanne palautuu synnytyksen ja imetyksen jälkeen.


Piilolinssien hankinta yksittäiseen tapahtumaan

Vaikka normaalisti käyttäisit vain ja ainoastaan silmälaseja, voi esimerkiksi omiin häihin tai muuhun ainutkertaiseen tilanteeseen olla houkuttelevaa hankkia piilolinssit. Tällöinkin on syytä hoitaa aloitus samalla kaavalla kuin pysyvämmässä käytössä.

On hyvä olla myös ajoissa liikkeellä, jotta silmillä on vähintään muutama päivä aikaa totutella uusin linsseihin ja myös siltä varalta ettei oikeaa linssivahvuutta tms. löydy suoraan hyllystä vaan se joudutaan tilaamaan.