PIILOLINSSIT OPAS
Piilolinssien tieto-opas piilolinssien käyttäjille ja netistä ostajille

 

Piilolinssien käytön rajoituksia

Monipuolisesta valikoimasta huolimatta piilolinssit eivät valitettavasti sovellu kaikille tai kaikkiin tilanteisiin. Syitä, jotka rajoittavat tai jopa estävät piilolinssien käyttöä, voivat olla esimerkiksi allergia, savuinen tai pölyinen ympäristö, silmien kuivuus ja väsymys, tietyt lääkeaineet ja/tai kykenemättömyys hyvään hygieniaan.

Älä käytä piilolinssejä, jos

tuotepaketin sinetti on vahingoittunut etkä voi olla varma tuotteiden steriiliydestä
silmäsi ovat ärtyneet, väsyneet, kuivat, punaiset tai rähmivät
olet flunssainen tai
käytät silmälääkkeitä allergisiin oireisiin


Silmien kuivuutta voi koettaa lievittää ensin itse apteekista tai optikolta saatavilla ns. luonnollisilla kyynelillä eli säilöntäaineettomilla kosteuttavilla silmätipoilla. Jos tämä ei auta, on syytä hakeutua silmälääkärille.

Tarkista myös että piilolinssisi mitat ovat samat kuin optikkosi alun perin määräämät ja että linssit eivät ole rikkoutuneet vaan ovat kaikin puolin kunnossa. Käytä silmälaseja kunnes silmäsi tuntuvat taas normaaleilta.

Flunssan aikana myös silmät ovat koetuksella, sillä silmät, nenä, nielu ja korvat ovat kaikki yhteydessä keskenään. Flunssavirus voi siis kulkeutua helposti vaikkapa nielusta silmään ja aiheuttaa silmätulehduksen, jonka riski kasvaa moninkertaiseksi flunssan aikana ja varsinkin piilolinssejä käytettäessä. Vältä siis linssien käyttöä sairaana ja pitäydy tavallisissa silmälaseissa.

Ota tavaksesi pitää mukanasi varmuuden vuoksi sankalasit, varapari piilolinssejä sekä silmän kostutusampulleja, jolloin et joudu pulaan mikäli piilolinssien kanssa tulee jotakin ongelmaa päivän mittaan. Nämä kaikki mahtuvat mukavasti yhteen silmälasikoteloon eivätkä vie paljon tilaa kassin pohjalla.

Väärin käytetyt tai vääränlaiset linssit voivat aiheuttaa silmätulehduksia ja pysyviäkin vaurioita. Ei siis riitä että pelkästään itse otat asioista selvää ja tarkkailet silmiesi hyvinvointia - vaikka sekin on tärkeää - vaan ota aina yhteyttä asiantuntijaan (silmälääkäri/optikko), kun

harkitset aloittavasi piilolinssien käytön (myös pitkän tauon jälkeen)
edellisestä silmälääkärikäynnistä on jo vuosi
huomaat muutoksia näkökyvyssäsi tai
epäilet silmätulehdusta tai kohtaat muita silmäongelmia


Älä leiki näölläsi vaan varmista silmiesi terveys aina ja kaikkialla, etenkin käyttäessäsi piilolinssejä!

 

Facebook