PIILOLINSSIT OPAS
Piilolinssien tieto-opas piilolinssien käyttäjille ja netistä ostajille

 

Miten hankin ensimmäiset piilolinssini? - silmälääkärin tutkimus ja sovitus optikolla

Silmälääkärissä

Ennen kuin hankit ensimmäiset piilolinssisi, varaa aika silmälääkäriltä. Kerro että olet aikeissa hankkia piilolinssit ja pyydä arvio niiden sopivuudesta sinulle sekä niiden hankintaa varten reseptiin tarvittavat tiedot; voimakkuus, kaarevuus ja halkaisija.

Tarkistuta paitsi näkösi, myös silmäluomet, silmän kosteus, silmänpaineet, silmänpohja, näkökentän laajuus, yms. Kerro myös avoimesti mahdollisista sairauksistasi ja niihin käyttämistäsi lääkkeistä sillä niillä voi olla vaikutusta silmiin ja näkemiseen vaikket itse sitä tietäisikään.

Kerro sukusi silmäsairaushistoriasta niiltä osin kuin tiedät, sillä osa silmäsairauksista voi olla perinnöllisiä ja siksi niitä on hyvä erityisesti tarkkailla vuosien mittaan. Mm. mielialalääkkeet ja diabetes voivat vaikuttaa silmiin vaikket itse yhteyttä huomaisikaan.

Jatkossa silmälääkärillä on syytä käydä vähintään kerran vuodessa, jotta mahdolliset piilevät sairaudet havaitaan aikaisessa vaiheessa ja hoito on helpompaa. Samalla tutkitaan, onko piilolinssien käytöstä tullut haittavaikutuksia kuten hankaumia, hapen puutetta tai ärtyneisyyttä.

Näkö ja silmä (esim. sen kaarevuus) muuttuvat iän myötä ja siksikin on tärkeää varmistaa ajan tasalla pysyminen silmäasioissa, jotta aina on käytössä oikeanlaiset piilolinssit. Mikäli lääkäri havaitsee jotain alkavaa ongelmaa, voi käyntejä olla syytä tihentää 6 kk:n välein tapahtuviksi.

Optikolla

Kun silmälääkäri on näyttänyt vihreää valoa piilolinssien käytölle, on aika mennä optikolle piilolinssisovitukseen. On myös mahdollista mennä suoraan optikolle käymättä silmälääkärin kautta, mutta jos optikko havaitsee jotain epäilyttävää silmissäsi, hän lähettää sinut joka tapauksessa silmälääkärille. Edestakaisin kulkemista välttääksesi ja varmistaaksesi silmiesi parhaan mahdollisen terveyden jatkossakin, suosittelemme lämpimästi siis ensin silmälääkäriä ja vasta sitten optikkoa ensimmäisiä piilolinssejä hankkiessasi.

Optikon luona käyt läpi ajatuksesi piilolinssien tulevasta käyttötiheydestä ja -tilanteista sekä toiveistasi niiden ominaisuuksista. Hän esittelee erilaiset tarjolla olevat linssivaihtoehdot, suosittelee sinulle sopivimpia malleja ja merkkejä sekä antaa käyttöopastuksen.

Käyttöopastuksessa opetellaan linssin laittoa silmään ja sen ottoa pois sekä linssityyppiin liittyvä muu oleellinen käytäntö. Muistathan mennä sovitukseen ilman silmämeikkiä! Suullisten ohjeiden lisäksi saat myös kirjalliset ohjeet piilolinssien käytöstä ja hoidosta.

Opittuasi perusasiat saat koelinssit mukaasi ja ajan kontrollikäynnille, jossa varmistetaan linssien soveltuvuus sinulle ja silmillesi. Silmät tottuvat yleensä oikein valittuihin, mukaviin linsseihin muutamassa tunnissa, mutta elleivät uudet koelinssit tunnu vielä muutaman päivän päästäkään hyviltä, on syytä kokeilla toista mallia optikon opastuksella.

Jos linssi tuntuu todella epämukavilta, ota se välittömästi pois ja puhdista kunnolla; linssin ja sarveiskalvon välillä voi olla roska, joka saattaa vaurioittaa silmääsi ellet poista sitä.

Missä iässä ensimmäiset piilolinssit?

Piilolinssien aloittamiselle ei ole olemassa alaikärajaa, mutta hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että nuoren on kyettävä pitkäjänteisesti vastuulliseen toimintaan. Vaikka nuoren on huolehdittava itsenäisesti piilolinsseistään ja niihin liittyvästä hyvästä hygieniasta, on vanhempien siitä huolimatta seurattava osaltaan käyttöohjeiden noudattamista.

Osa nuorista on riittävän kypsiä piilolinssien käyttöön jo 12-vuotiaina, jotkut eivät vielä edes 15-vuotiaina; vanhempien, silmälääkärin ja/tai optikon on yhdessä arvioitava, missä kyseisen nuoren kohdalla ollaan menossa.

Nuoren silmät kasvavat ja kehittyvät nopeasti, joten säännöllisten silmälääkäritarkastusten tärkeys korostuu ja samasta syystä on hyvä pitää piilolinssien käyttö vain satunnaisena, esimerkiksi urheiluharrastuksen aikaisena.

Nuorille sopivin linssityyppi on kertakäyttölinssi, joka on helppohoitoisin. Korosta nuorelle ettei hän koskaan kokeile ystävänsä piilolinssejä sillä ne ovat henkilökohtaiset. Linssien voimakkuudet ja mitat ovat käyttäjäkohtaisia ja omista silmistä riippuu, mitkä mallit koetaan mukaviksi käytössä; toisen herkempi silmä voi vaatia erilaisen materiaalin kuin ystävällä.

Myös eri henkilöiden hygieniatasot vaihtelevat, jolloin molempien terveys ja hyvinvointi on vaarassa mikäli linssit on jaettu ja käsitelty huolimattomasti.

Facebook